Medaljen

Hur många medaljer har du från olika motionslopp? Oavsett om du har en eller hundra så tenderar de att bli fler och fler. Springer du Sydkusten ultra har du sannolikt fler än du behöver och fler än du vet vad du ska göra med. Medalj behövs egentligen inte.

Men något förtjänar den som sprungit 100 km. Den som genomför Sydkusten ultra får en unik, handgjord ekologisk medalj. År 2009 bestod den av en flintasten plockad på sydkusten med ett naturligt hål i sig. Genom hålet löper en tråd av vaxad bomull. På den sitter också en liten träplatta med texten SU2019 inbränd. Vill du kan du korta tråden och använda medaljen som ett armband, ifall du valt en medalj med en liten sten. Vill du inte ha medaljen kvar kan du kasta stenen och träbiten i naturen. Tråden är kanske inte så bra att slänga, men den går att använda igen eller att kompostera.

År 2020 kommer medaljen att utvecklas. Den kommer att vara liknande men snyggare och lite annorlunda.

Inte för att miljövinsten med att undvika en handfull medaljer av metall är så stor. Vi räddar inte världen med handgjorda medaljer. Men i alla fall.

Vi springer omkring på det här jordklotet och sätter fotavtryck som snart försvinner. Vi vill gärna ha konkreta bevis på att vi har existerat och på vad vi har åstadkommit. Men inget är för evigt. Inte en människa, inte en medalj av billig metall inte ens en sten. Förr eller senare försvinner allt. Stenen har funnits i några hundra tusen år och kan finnas kvar i några hundra tusen, till men träbiten kommer ganska snart förvandlas till jord. Precis som vi. Det vi kan göra är att försöka njuta av vart steg vi tar och de minnen vi har så länge de finns kvar.

Medaljen från 2019
Kategorier Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close