Banan

Kortfattad beskrivning av bansträckningen. (Uppdateringar längre ner i kursivt.)

Länk till detaljerad karta och möjlighet att få hem en gpx-fil
http://www.gmap-pedometer.com/?r=7336758
Här finns GPX-fil att ladda ner. Observera att jag inte tar ansvar för hur den funkar.

Översikt

När vi springer från väster till öster har vi solen i ansiktet. Och, statistiskt sett, vinden i ryggen. Det kan vara skönt.

Banan går för det mesta nära eller på stranden. Antingen på själva stranden eller på stigar. Vissa sträckor är på asfalterade cykelbanor. Några kilometer går på trafikerad väg. Genom Trelleborg och Ystad springer du på trottoarer.

Du kommer att passera vackra och historiska platser längs vägen och skyddad och vacker och skör natur. Var rädd om den.
Du kommer att se stridsvagnshinder och bunkrar från andra världskriget. Du kommer att se minnesmärket för Karl den tolftes landstigning och för tyska krigsflyktingar, Sveriges sydligaste punkt med en staty föreställande Uma Thurmans farmor och flera vackra gamla fiskelägen. Under dina 100 kilometer kommer du att finnas och springa genom kulturbygder full av gammal industri – fiske- och jordbrukshistoria. Och – inte minst – kommer du att möta ett av landets största och mäktigaste formninnen: Ale stenar. (Bilder och beskrivningar av geografi och historia kommer längre fram.)

Klicka på bilden för att öppna i ett större fönster

Beskrivning

Det är svårt att springa fel så länge du har havet till höger.

Banan är till för att hjälpa dig att hitta den vackraste och bästa löpvägar. Inte för att säga exakt vilken sida om vartenda träd och hus du måste springa. Principen är att hålla dig så nära havet som möjligt utan att skada egendom eller dig själv och samtidigt kunna springa obehindrat.

Start

Sträckan Falsterbo-Smygehuk är identisk med Sydkustenmarathon. Ett annat fint lopp. Läs beskrivningen här! Kolla också in Zingo Andersens bilder från premiären 2019 här.

Starten sker vid Falsterbo fyr. Därifrån springer man norr ut i 2 km till småbåtshamnen, innan man svänger öster ut genom samhället. Där tar man höger och vänster och hamnar på Nyvångsvägen som man följer tills den tar slut. Då fortsätter man i samma riktning på den raka gruslagda promenadvägen som är gamla banvallen till Höllviken.

Exakt vilken gata du väljer i Skanör är inte avgörande. Skillnaden i sträcka är försumbar. Det viktiga är att du hamnar på Nyvångsvägen som övergår i cykel/promenadvägen på Banvallen. Det är lätt att hitta rätt.

I Höllviken springer du över bron och sen längs kanalen till stranden. Följ stranden förbi Kämpinge.

Bron över kanalen i Höllviken
Foto: Zingo Andersen

Efter det följer en sträcka där du springer på vägrenen förbi hästhagar och en oländig kuststräcka.
I Skåre kan du springa ner mot havet och följa stigar fram till golfbanan.
Vid golfbanan kan du springa på den, om du är hänsynsfull mot eventuella väldigt morgontidiga golfare, innan du tar cykelbanan, rundar ICA Maxi och kommer in i Trelleborg.

Spring genom centrum på Algatan (gågata) eller längs stora vägen tills du är i höjd med Centralen. Där bör du ta en parallellgata ett kvarter in och springa på Östergatan som övergår till Östra förstadsgatan ut ur stan för att undvika den trafikerade leden. Se beskrivningen på Sydkusten marathons sida eller bilden nedan.

Efter Trelleborg följer du strandstigar och småvägar alldeles intill havet tills du når Böste där du kliver på cykelbanan som tar dig till Smyge.

I Smygehuk kan du springa ner till havet och nå Sveriges sydligaste punkt.

Efter Smygehuk tar du cykelbanan genom byn, förbi Lilla Coop. Efter busshållplatsen på vänster sida kan du springa över gatan och ner till strandängarna. Missar du den vägen kan du svänga ner vid Restaurang Smygehus eller strax efter och följa strandstigarna till Beddingestrand.

Omvägen!

I Beddingestrand sker loppets omväg då du lämnar stranden för ett par kilometers löpning på grusväg över blommande åkrar kantade av knotiga pilträd. Denna vackra omväg är till för att leda dig förbi en affär, om du behöver, för att stranden är svårsprungen och skör, för att hedra loppets grundare som bor längs slingan och för att det inte ska bli för kort.

Efter Garnhuset tar du vänster på Rödkörvelsvägen.

Följ den norr ut till väg 9. Där ligger Matöppet om du vill köpa något. Annars korsar du väg 9 upp till fotbollsplanen och svänger höger på Kantarellvägen.

(I ett av husen där bor Ronnie Hellström) Där den tar slut svänger du vänster/norr ut.

Spring 1 kilometer tills grusvägen tar slut.

Tag höger.

Passera kyrkan. 100 meter efter kyrkan finns loppets vätskekontroll. Där står jag med vatten och flädersaft och russin och nötter. Det finns även chans att låna toalett.
Därefter fortsätter du norrut till första avfarten åt höger. Spring förbi två hus, ta höger på första avfarten. Strunta i skyltarna om privat mark och hundar. Den är sen gammalt. Folk är trevliga och hunden är en liten glad pälsboll som aldrig är ute ensam.
Spring igenom gården Mariehill och ner förbi golfbanan. Se upp för eventuella utslag. På golfbanan finns även en toalett.

Här tar du höger och trotsar skylten om privat väg.
Höger här efter golfbanan

Efter golfbanan tar du direkt höger och springer tillbaka öster ut några hundra meter. Framme vid golfbanans parkeringsplats tar du vänster och springer över väg 9 vid Pizzeria Amalfi.

Efter Pizzeria Amalfi svänger du vänster in bland träden och följer grusvägen fram till naturreservatet som du sneddar över ner till havet.

Vänster in här och vidare öster ut.

Här är du tillbaka på strandängarna igen.
Här är en liten kartskiss över ”omvägen”. Som du ser är det bara en liten knix. Missar du en gata eller sväng är det inte så noga. Det är bara att ta nästa. Du springer ditt eget lopp.

Tillbaka vid havet följer du strandstigar eller springer på stranden sex, sju kilometer. Efter Bingsmarkens camping bör du snart vika av upp till vägen och till Sveriges vackraste cykelbana. Fortsätter du för långt efter campingen tar stranden slut och blir väldigt stenig och svårsprungen och du hamnar i åkern. Ta istället cykelbanan. Utsikten från den är bedårande och den tar dig förbi Hörte, Abbekås, Mossbystrand och Svarte till Ystad.

Här, ngr hundra meter efter campingen, tar du vänster så kommer du via Havsvägen upp till cykelbanan.
Fortsätter du kommer om 75 m till en åker och måste gå genom en tomt vilket kan va pinsamt.

Vik av cykelbanan vid stadsgränsen.

Följ stigen förbi reningsverket och in i stan. Spring förbi gästhamnen på cykelspåret Sydkustleden. Följ sen förbi stationen och fyren den vita gångbron. Här kan du följa Skåneledens brandgula fyrkantiga skyltar som tar dig via Badpromenaden ut genom stan. Se kartan i länken överst på sidan.

Centralen
Spring över gatan och anslut till Skåneleden
Skåneleden

Öppen grind till skjutfältet.

Förbi skjutfältet kan du välja. [OBS. Om skjutfältet är öppet eller stängt för allmänheten kommer att meddelas när loppet 2020 närmar sig och försvaret bestämt om de tänker panga eller inte. Skillnaden mot att springa genom eller runt är inte så stor. ]

Det går en grusväg upp över kullarna. Den kan du springa och ansluta till Skåneleden och sedan tillbaka till stranden.

Eller så springer du längs stranden hela vägen. När jag rekade 20/6 2019 såg stranden löpbar ut. Det såg oxå ut att gå att springa på den sanddyn som går längs stranden och ansluter till Skåneleden vid Hammars backar.

Stranden vid skjutfältet med Ale stenar i sikte.

Framme vid Ale stenar gör du som människor gjort i århundraden: tar en titt på den 360-gradiga horisonten och njuter av solnedgången och att du fått leva ännu en dag på denna vackra planet.
Är du där före solnedgången väntar medalj och lite pizza.

Om du inte hinner fram: ring arrangören [nummer meddelas före start] så vi vet om vi ska vänta eller hämta dig!

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close